Trauma na opname

Hi ouders,

Herkent iemand dit? Mijn dochter heeft bij 10 maanden voor de tweede keer een openhartoperatie ondergaan. Bij de eerste was ze een paar dagen oud. Het mentale effect hiervan zagen we terug in haar gedrag. Ze kan niet zelfstandig in slaap vallen, is hyperalert en weigert regelmatig te drinken. Nu na de tweede operatie herken ik haar niet meer terug. Ze staart veel, kan niet meer verschoond worden zonder krijsend huilen, ze kan überhaupt niet meer zelfstandig slapen (als in: helemaal niet. Zodra we haar weg leggen is ze wakker) en ze eet en drinkt zeer minimaal. Herkent iemand dit? Gaat het over als de operatie wat verder achter haar ligt? En als jullie gebruik hebben gemaakt van EMDR, hoe lang na de traumatische gebeurtenissen zijn jullie hier dan mee gestart?

Gr. Een bezorgde mama

hoi bezorgde mama,

Wij hebben niet het zelfde meegemaakt als dat wat jullie nu hebben. Wel dat onze zoon nadat hij weer eens een paar nachtjes in het ziekenhuis is geweest geheel afhankelijk is aan mij. Niet in slaap willen komen en dat kan ook een paar weken later opspelen. Geen peil op te trekken. En wanneer hij dan naar het ziekenhuis moet is hij super blij maar de nachten erna dus niet.
Vorig jaar heb ik nadat het steeds erger werd aan de bel getrokken bij de sociaal medewerker die wij hadden bij de operatie. Deze heeft mij toen wat tips gegeven voor zijn probleem. Misschien hebben jullie hier ook baat bij om de sociaal medewerker te contacten. In het onder bewust zijn denk ik ook dat de kinderen veel meekrijgen en het er op een of andere manier er toch ook uit moet.
Zelf hebben wij geen EMDR voor onze zoon nodig maar vrienden van ons hebben dat wel nodig gehad voor hun zoon. Alleen was hij toen al wel ouder. Maar ik ga er vanuit dat ze daar in het ziekenhuis ook vast van weten wanneer dit slim is.

Succes, groetjes
hartemama van Jonathan.

Wow! Dit klinkt voor ons zeeeeer herkenbaar.

Onze zoon heeft een kleine operatie gehad toen hij 12 uur oud was en een openhartoperatie toen hij 5 dagen was.
Slapen overdag doet hij nagenoeg niet! Zoals de specialisten zeggen… hij staat constant aan. Heeft overduidelijk een hekel aan bepaalde “handelingen” en kan zich heel boos maken als hij beperkt wordt in bewegingsvrijheid.

Enkel het drinken is bij ons contra, hij kreeg na de operatie een vichtbeperking en nu blijkt hij dus weken echt zwaar met honger te hebben gelegen. Als hij nu enige vorm van trek begint te krijgen krijst hij gelijk alsof we hem uren vergeten zijn. Volgens de imh specialist die ons begeleid heeft … angst voor het hongergevoel

Wij waren begonnen met emdr toen hij 5 maanden was maar moesten helaas stoppen omdat hij met 6 maanden ernstige vorm van epilepsie kreeg.

Ook wij hebben een zoon met een trauma na een openhartoperatie (toen 8 jaar). Slecht slapen, veel uit bed komen, veel hoofdpijn. Vaak aangegeven bij cardioloog en kinderarts. Na een lang volhouden bij de artsen en diverse uitsluitingen door onderzoeken uiteindelijk bij EMDR uitgekomen. Een heftig traject, want ook zelf hele periode weer opnieuw beleefd, maar onze zoon heeft er heel veel baat bij gehad.